Subscribe Twitter

Saturday, November 12, 2011

ဟင္ခ်ိဳမႈန္႔ႏွင့္ က်န္းမာေရး Monosodium_glutamate

 ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ Monosodium_glutamate ႏွင့္က်န္းမာေရး..ဆိုတဲ့ေခါင္းစဥ္ေရးေပမယ့္ က်ေတာ္ဆရာ၀န္ တစ္ေယာက္မဟုတ္ပါ။ သို႔ေသာ္ သိသေလာက္ေတာ့ေရးျပရမွာပါ။ အခ်ိဳမႈန္႔(သို႔) ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ ကိုလူတိုင္းနီးပါး ေန႔စဥ္စားသံုးေနၾကပါတယ္။ က်ေတာ့္ရဲ႕ ေလ့လာခ်က္အရ ၿမိဳ႕ေရာေတာပါ ၉၈% ခန္႔ေန႔စဥ္ ၁ က်ပ္သားႏႈန္း စားသံုးေနသည္မွာမလဲြပါ။ ၄င္းအခ်ိဳမႈန္႔ စားသံုးေသာ ႏိုင္ငံမ်ားကိုၾကည့္လွ်င္၊ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ေန႔စဥ္ တန္ခ်ိန္ေပါင္းေျမာက္မ်ားစြာ စားသံုးေနေသာႏိုင္ငံျဖစ္ပါသည္။ ထိုင္းျမန္မာ နယ္စပ္မွ ၀င္ေရာက္လာေသာ အခ်ိဳမႈန္႔မ်ားႏွင့္ တရုတ္ျမန္မာနယ္စပ္ မွ၀င္ေရာက္လာတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႕ မ်ားပင္ျဖစ္တယ္။ က်ေတာ္ အသက္ (၄၅) ခန္႔လူ-၁၀ ဦးအားေမးခဲ့ဘူးပါတယ္။ 'အခ်ိဳမႈန္႕မစားလွ်င္...ေနႏိုင္သေလာဆိုတဲ့ေမးခြန္း' ပါ။ ကိုးဦးခန္႔မေနႏိုင္ပါ ဟုေျဖခဲ့ၾကပါတယ္။ က်ေတာ္တို႕ အိမ္မွာ မစားေသာ္လည္း၊ ျပင္ပမွ မုန္႔မ်ိဳးစံုႏွင့္ အျခားပစၥည္းမ်ားမွ ဝ၀င္ေရာက္ႏိုင္ပါတယ္။ မိမိသည္ မစားသံုးပဲ မေနႏိုင္ခဲ့ေသာ္ ေန႔စဥ္ေလ်ာ့၍ စားသံုးပါဟု တိုက္တြန္းခ်င္ပါတယ္။ ဓမၼကထိက တရားျပဆရာေတာ္ ဦးဇ၀န (ေမတၱာရွင္-ေရႊျပည္သာမွ)လည္းေဟာခဲ့ဖူးပါတယ္။ 'သတ္မည့္ႏြား မ်ားအားမသတ္မီ အခ်ိဳမႈန္႔ တျပည္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ ထိုႏြားသည္ သတ္ၿပီးသည့္အခ်ိန္တြင္ အရိုးႏွင့္ အသားတြဲမေနပဲ ကြာက်သြားသည္ဟု ဆိုပါသည္'။ မစားပဲေနႏိုင္မယ္ဆိုလွ်င္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ အစားထိုး ဟင္းခတ္မႈန္႔ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔မ်ား ျပဳလုပ္၍ စားသံုးရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးျဖစ္မယ္ ထင္ပါတယ္။ ေခါင္းအံုျခင္း၊ တာရွည္စြာေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္မ်ားတာရွည္စြာကိုက္ခဲျခင္း၊ ထမင္းစားၿပီးပါက ေအာ့အန္ခ်င္သလိုျဖစ္ျခင္း၊ ေရငတ္လြယ္ျခင္း၊ ခံတြင္းပ်က္ျခင္း၊ သတိေမ့တတ္ျခင္း စေသာလကၡဏာမ်ားသည္လည္း အခ်ိဳ႕မႈန္႔စားသံုးျခင္းေၾကာင္ပင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ရာခိုင္းႏႈန္းအားျဖင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ကမၻာေပၚတြင္ အမ်ားဆံုးစားသံုးေသာႏိုင္ငံျ ဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံကေန 1909 as AJI-NO-MOTO® ကစထုတ္ခဲ့တဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ကိုယေန႔ ျမန္မာမ်ား စြဲလန္းစြာ ဘယ္ေလာက္စားသံုးေနသည္ကို မိတ္ေဆြမယံုလွ်င္ အိမ္နားနီးခ်င္းေတြကို ေလ့လာၾကည့္ပါက သိရွိႏိုင္ပါေၾကာင္း...ေရးသားအပ္ပါတယ္။ 
ေအာက္ကဆုိဒ္မွာလည္း၀င္ၾကည္ႏိုင္ပါတယ္။

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Monosodium_glutamate_crystals.jpg/800px-Monosodium_glutamate_crystals.jpg