ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလူတိုင္းသိၾကပါတယ္။ စားလည္းစားၾကပါတယ္။ အမ်ိဳးမ်ိဳးအဖံုဖံုလုပ္၍စားသံုးၾကပါတယ္။ သူ႕ရဲ႕မူလဇာတိက အေမရိကအေနာက္ေတာင္ဘက္နဲ႕ အလယ္ပိုင္းေဒသကပါ။ ၁၅၁၉ မွာ အေမရိကလူမ်ိဳး မ်ားစတင္စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကပါတယ္။ သို႔ေသာ္သူတို႕မစားသံုးၾကပါဘူး။ ၁၅၉၅ မွာ စပိန္ေတြဟာ အ၀ါေရာင္နဲ႕ အနီေရာင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကိုစိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကပါတယ္။ ဥေရာပကမွတဆင့္ အာရွဘက္ေနာက္ပိုင္းမွာ စိုက္ပ်ိဳးလာၾကပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္တို႕ စားသံုးေသာခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာ ေရဓာတ္အျပင္ Lycopine ဆိုတဲ့ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ၀င္ပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ ၁၂ ႏွစ္ေလာက္ကမွ ၎ Lycopine ကို ခရန္းခ်ဥ္သီး ထဲမွာရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ အေရာင္ရွိတဲ့ အသီးမ်ိဳးမွာ ပါ၀င္တဲ့ Lycopine ဟာ neutralise အင္ဇိုင္းေတြကိုသက္ေရာက္ေစတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ လူတိုင္းစားသင့္တဲ့အသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ သို႕ေသာ္ေဆးစာအုပ္ တစ္ခ်ိဳ႔တြင္ေရးထား သည္မွာ အနဲငယ္ အပူေပးၿပီးစားမွ ထို Lycopine အား အူနံရံမွစုပ္ယူႏိုင္ပါသည္တဲ့။ ဒါေၾကာင့္သုပ္စားျခင္း အစိမ္းစားျခင္းထက္ ေၾကာ္စား၊ ခ်က္စားျခင္းမွ Lycopine ကိုရရွိမည္ျဖစ္ပါသည္။ အသင့္စားရန္ စည္သြပ္ပုလင္းမ်ားမွာ မိႈမ်ားပါတတ္ပါတယ္။ ေသခ်ာခ်င္ရင္ေတာ့ကိုယ္တိုင္လုပ္စားပါ။
Photo: Google Image
ေန႔တိုင္းေသာ္လည္းေကာင္း၊ ရက္ျခား၍ေသာ္လည္းေကာင္းစားသံုးျခင္ျဖင့္ အေရးျပားတြင္ျဖစ္တတ္ ေသာ ေရာဂါမ်ားအားကာကြယ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသားေရလွပါေစပါတယ္။ မယံုမရွိပါနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထက္၀က္ပိုင္းၿပီး မ်က္ႏွာသစ္ရင္ မ်က္ႏွာေခ်ာေမြ႕ေစပါတယ္။ (အင္တာနက္စာမ်က္ႏွာမ်ားမွ)
1 comments:
အကိုေတာ္ေရ..ဘာပဲေျပာေျပာညီမေတာ္ကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုအစိမ္းပဲၾကိုက္တယ္....ခရမ္းခ်ဥ္သီးငပိခ်က္ဆိုရင္ေတာ့တစ္မ်ိဳးေပါ့
Post a Comment